WIN Gallery în 2024 - dialog între tradiție și inovație

WIN Gallery a încheiat anul 2024 cu un palmares impresionant de evenimente, consolidându-și poziția ca un reper de excelență în promovarea artei românești și internaționale. Angajamentul galeriei față de educație prin artă, idei și relații interumane a fost demonstrat de fiecare dintre inițiativele acestui an, toate subsumate misiunii sale de a readuce arta în centrul vieții culturale.

Anul acesta, galeria a adus în atenția publicului din România, dar și din Spania, artiști precum Corneliu Drăgan, Marcel Lupșe, Laurențiu Midvichi, Gabriel Caloian, Horia Roșca, Daniela Grapă, Carmen Marin, Constantin Pacea, Marinela Măntescu-Isac și mulți alții, în expoziții personale sau de grup. Dincolo de acestea, galeria a fost prezentă în spațiul public și prin evenimente de profil, cu scopul de promovare a culturii române, dar mai ales în scopul creării unui dialog care să readucă arta mai aproape de oameni.

Primăvara 2024 a debutat festiv prin colecția Sărbătoarea Mărțișorului, organizată împreună cu Consulatul General al României la Sevilla. WIN Gallery a vernisat o expoziție cu tematici florale realizate de 10 artiști români contemporani. Subliniind importanța sărbătorii de mărțișor, precum și importanța culturală și evident, simbolică, a acestei celebrări a primăverii, expoziția realizată la Sevilla a adus în spațiul iberic spiritul proaspăt, plin de speranță și de frumos al unui nou început, al căldurii reîntoarse după anotimpul rece.

Aproape în același timp, și tot pe teritoriul Spaniei - dar, de această dată, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, WIN Gallery vernisează Atinși de mare, o expoziție bazată pe o stimulare a simțurilor reprezentată în 40 de tablouri în cadrul celei de-a 43-a ediții a Târgului Internațional de artă ARCO Madrid lucru care a reconfirmat angajamentul său față de internaționalizarea artei românești. Picturile expuse revelează perspective multiple ale elementelor naturii, de la materializări unice ale vântului, la ilustrări ale unor peisaje marine în notă abstractă ce stârnesc emoții ale privitorilor.

În siajul celor două expoziții din Spania, Lumi Conexe s-a lansat ca expoziție în cadrul galeriei WIN din București, anunțând alăturarea picturilor lui Gabriel Caloian și sculpturilor artiștilor Ion Iancuț și Bogdan Hojbotă. Așa cu reiese și din titlu, colecția și-a propus să alăture lumile personale ale artiștilor, deschise către public prin ferestrele reprezentate de picturi, sau chiar prin sculpturile evocatoare, asemeni unor artefacte materializate în spațiul nostru prin curtoazia artiștilor.

Sezonul verii s-a deschis prin expoziția personală a artistului plastic Horia Roșca, intitulată Cultul Detaliului. Evenimentul a fost marcat de tematica atenției la detaliu, de interesul acordat modului în care spațiile sunt ocupate, prin procedee multiple de la abstractizări la dinamici sinestezice. Prin interesul acordat detaliului se creează o punte, un racord, cu esența lucrurilor, proces pe care Horia Roșca îl desăvârșește îmbinând aspecte ale curentelor clasice, cu metode, tehnici sau elemente de artă contemporană.

Așa cum spune Nietzsche, toamna este mai mult un anotimp al sufletului, decât al naturii - iar la WIN Gallery artista Daniela Grapă a vernisat colecția Pasiunile Sufletului. Picturile reflectă patima artistei prin reprezentările de multe ori tulburătoare, care aduc în prim plan scene ce nu invită, ci obligă la introspecție. Emoțiile universale își găsesc formă în tablourile Danielei Grapă, iar expoziția acesteia din septembrie a constituit un moment de reflecție pentru toți cei prezenți.

În octombrie, Carmen Marin a deschis spațiul oniric prin expoziția Dincolo de obișnuit. Cu tonuri și nuanțe de albastru, artista reușește printr-o deplină măiestrie a actului artistic să ne conducă prin amintiri și vise, limpezind distincția dintre real și imaginar. Emoții puternice irump din aparentă acalmie a picturilor, efectul fiind unul de izolare, de creare a unui spațiu de refugiu în care ne putem retrage. Simultan cu expoziția din București, WIN Gallery a expus tablouri are artistei într-o colecție comună cu artistul Constantin Pacea, împlinind o prezență mai mult decât lăudabilă atât în spațiul internațional, cât și în România - la WIN Gallery, și la MNAC.

Un ultim vernisaj a avut loc în noiembrie, unde colecția Retrospectivă a doamnei Marinela Măntescu-Isac a venit ca un omagiu adus unei cariere remarcabile. Cu o reputație de seamă și o carieră amplă, covârșitoare, artista a expus pe simezele galeriei tablouri ce redau direct sau indirect una dintre temele ce traversează întreaga sa operă: dihotomia aparență și esență. Tablourile artistei redau scene cu natură statică și peisaje naturale din Turcia, Bulgaria sau Grecia, precum și compoziții cu obiecte de diferite origini. Culorile sidefate sau sticloase adaugă personalitate picturilor, rezultatul fiind, întradevăr, o retrospectivă a muncii de o viață a doamnei Marinela Măntescu-Isac.

Anul 2024 a fost pentru WIN Gallery o demonstrație de excelență în promovarea și susținerea artei. Prin expozițiile sale diverse, prezența constantă a reprezentanților de rang înalt din Ministerul Culturii, al colecționarilor, diplomaților și iubitorilor de artă și prezența activă pe scena internațională, galeria a reușit să creeze punți între tradiție și inovație, între arta locală și cea globală.

WIN Gallery s-a dovedit nu doar un spațiu de expunere, ci și un loc de întâlnire a ideilor și emoțiilor, de reafirmare a valorilor culturale românești într-un context internațional. Privind înainte, galeria promite să continue acest parcurs remarcabil, oferind publicului noi experiențe estetice și transformatoare.

Drd. Andrei Fășie

Pentru îmbunătățirea experienței de navigare, acest site folosește Cookies. Continuând navigarea îți exprimi acordul asupra utilizării acestora, în conformitate cu Politica de Cookies.