Dacă atunci când vorbim despre pictură suntem limitați de spațiul bidimensional pe care îl cucerim construind noi dimensiuni, sculptura este arta care nu se limitează la suprafețe, cucerind ea spațiul prin formele tridimensionale. Una dintre cele mai vechi forme de artă, ea reprezintă încă din preistorie un mijloc prin care omul și-a exprimat viziunea asupra lumii. Arta sculpturală a evoluat constant, de la statui votive și basoreliefuri, la instalații sculpturale contemporane adaptate noilor tehnologii și contexte culturale.
În ciuda aparențelor, sculptura nu este o artă pur decorativă sau care să se bazeze exclusiv pe o reprezentare a realității, ci este un mod de a structura spațiul și de a aduce în planul real, material, concepte abstracte, care de multe ori relevă adevăruri universale intangibile altfel. Istoric vorbind, în Antichitate sculptura era unul dintre mijloacele de glorificare a liderilor sau zeilor, ulterior evoluând în direcția bine-cunoscută a credințelor religioase, unde sculptura a atins forme desăvârșite care înfioară până în zilele noastre, privitorii. Astăzi - sculptura contemporană este un teritoriu fertil al experimentului și al reprezentărilor ce ne impun o reflecție asupra condiției umane, un imperativ al vremurilor noastre.
Atunci când discutăm despre sculptură, volumul este un aspect principal esențial în înțelegerea operelor. Indiferent de aspectul său monumental sau miniatural, privitorul trebuie să se raporteze la obiectul de artă altfel decât ar face-o cu alte opere vizuale, volumele redefinind spațiul și dictând o relație dinamică între obiect, lumină și umbră. Mai mult decât atât, sculptura se reinventează constant depășindu-și limitele și mediul uzual constituit de piatră, bronz și lemn spre noi medii cum ar fi plasticul, metalul industrial, lumina sau chiar materii reciclate sau reciclabile.
Pentru români, luna februarie este o lună deosebit de importantă atunci când vine vorba de cultură, și mai ales de sculptură, aceasta fiind luna când s-a născut când cel mai cunoscut sculptor român, Constantin Brâncuși. În acest cadru comemorativ, Brâncuși reușește să actualizeze nu doar importanța operelor sale într-un context global, ci să readucă în atenția noastră felul în care sculptura transcende materia, devenind o formă de gândire vizuală și o punte între trecut, prezent și viitor. În această călătorie a formelor, vom explora universul ideatic a 3 sculptori români care au marcat cultura universală: Dimitrie Paciurea, Constantin Brâncuși și Paul Neagu.