Reconstrucții ale feminității

Dacă într-un articol anterior evaluam într-o notă istorică modul în care diferite aspecte ale femininului au evoluat de-a lungul timpului, astăzi, prin prisma vernisajului noii expoziții WIN Gallery, ne vom apleca asupra reconstrucțiilor feminității prin perspectiva mai multor artiste și a operelor acestora. Arta realizată de către artiste sau care abordează teme feministe s-a dezvoltat foarte mult pe parcursul ultimelor decenii, susținută de mișcările feministe care au încercat să echilibreze raporturile inegale și să înlăture patriarhatul. De asemenea, prin abordările multiple care au promovat exprimarea liberă a femeii, ele au putut să își construiască identități în care să se regăsească mult mai bine, reducând distanța nedreaptă dintre idealul visat și cel tangibil. Alături de WIN Gallery, Ambasada Sloveniei în România participă cu 10 lucrări realizate de artiste de origine slovenă dar și română. 

Parte din aceste dezvoltări și-au găsit forma și în mediul artistic, dovadă vie fiind expoziția de astăzi, în care regăsim multiple elemente care definesc feminitatea pentru artiste în moduri mai mult sau mai puțin simbolice. Aceste reinterpretări și reprezentări ne poartă într-o călătorie al cărei fir narativ parcurge numeroase stiluri și tehnici diferite, de la pictură la tapiserie sau sculptură. Dialogul se stabilește atât între opere, cât și cu privitorul, misterul interpretativ fiind tocmai terenul fertil în care imaginația fiecăruia își poate găsi un punct de plecare. Spre ce? Spre o mai bună înțelegere a lor înșiși, a privitorilor, dar și spre stabilirea unui raport între ei și operele artistelor, raport care să ia în calcul, de această dată, și dimensiunea feminității și diferitele perspective ale acestora asupra lumii. Tocmai de aceea, pictura care întâmpină vizitatorii ce trec pragul galeriei este a Anei-Cristina Lupu, Restricted to a Certain Sun, unde putem vedea o portretizare feminină elegantă, clasică, dar cu trăsături incerte, intenție deschizătoare a misterului în floare. 

Ana-Cristina-Lupu-Restricted-to-a-certain-sun Ana-Cristina-Lupu-Restricted-to-a-certain-sun

 Ana-Cristina Lupu - Restricted to a certain sun 

 

Un prim exemplu în acest sens este dat de abordarea corpului feminin din punct de vedere identitar. În expoziția curentă, Sofia Ovejeanu propune o eliberare a acestuia prin colajul Out of the Real Space. Dificultatea acestei eliberări este sugerată de contrastul dintre materialele utilizate și senzația de oarecare încărcare, încătușare, a siluetei nude – care, totuși, stă într-o poziție relaxată, expusă benevol. Această expunere este, totodată, și o revoltă, o formă de protest față de imaginea clasică propusă, spre exemplu, în iconografia creștină. Un astfel de narativ este regăsit în opera Anei Rus, în seria Misterul Evei. Ana Rus readuce în discuție misterul feminin prin arhetipul Evei, redat într-o formă ce amintește stilistic de hieroglifele Egiptului Antic și care (re)deschide, practic, subiectul mitologiilor feminității. 

SOFIA-OVEJEANU-OUT-OF-THE-REAL-SPACE SOFIA-OVEJEANU-OUT-OF-THE-REAL-SPACE
Sofia Ovejeanu - Out of the Real Space
ANA-RUS-MISTERUL-EVEI-CUPLU ANA-RUS-MISTERUL-EVEI-CUPLU
Ana Rus - Misterul Evei Cuplu
Ana-Rus-Misterul-Evei-Eva Ana-Rus-Misterul-Evei-Eva
Ana Rus - Misterul Evei Eva
Ana-Rus-Misterul-Evei-Inger Ana-Rus-Misterul-Evei-Inger
Ana Rus - Misterul Evei Înger

Un al doilea exemplu, care continuă aceste mitologii ale feminității, vine prin materialitatea textilă a Mariei Jana Bitulescu, prin tapiseriile, picturile și operele realizate prin tehnici mixte. Prin măiestria sa în mânuirea tuturor elementelor care compun lucrările ei, Maria Jana Bitulescu pare că se desprinde din povestea țesătoarei mitologice Arachne și reiterează acest mit într-o cheie nouă. Astfel, artista creează compoziții care pot trimite la Klimt prin efectele vizuale aurii, dar care se distanțează prin amplificarea aurei spirituale sau mistice. În seria lucrărilor intitulate Migrație Culturală există abordări ale piramidelor, dar și o utilizare preponderentă a unor elemente verticale, posibile forme de legătură între planurile superioare și cele inferioare. În siajul acestei idei, Mesaj între cer și pământ este tocmai acest lucru: o tapiserie de mari dimensiuni, în care repetiția formei centrale, negre, în fundalul auriu împreună cu celelalte ocurențe în nuanțe de roz pal, toate dispuse vertical, într-o coloană solemnă, care poate, la fel de bine, să reprezinte o fereastră sau o arcadă dincolo de care nu mai este lumină. Acest mesaj între cer și pământ devine vizibil prin verticalitatea implicită, prin recursul la structuri antropologice ale imaginarului uman, și ne amintește că noi înșine putem fi mesajul sau mijlocitorii unui mesaj între cer și pământ. 

maria-jana-bitulescu-ciclul-migratie-culturala-2 maria-jana-bitulescu-ciclul-migratie-culturala-2
Maria Jana Bitulescu - Ciclul Migrație Culturală 2
maria-jana-bitulescu-migratie-culturala-3 maria-jana-bitulescu-migratie-culturala-3
Maria Jana Bitulescu - Migrație Culturală 3
maria-jana-bitulescu-mesaj-intre-cer-si-pamant maria-jana-bitulescu-mesaj-intre-cer-si-pamant
Maria Jana Bitulescu - Mesaj către cer și pământ

Toată această construcție de semnificații și simboluri este țesută și de către Cela Neamțu, printr-o tehnică desăvârșită, care ar putea rivaliza cu Arachne însăși. În Umbrae Parvae XIV, Cela Neamțu deschide pentru privitori șapte ferestre înguste, asemănătoare celor specifice stilului romanic, dintre care cele trei centrale, mai mari, se disting printr-o ramă în arc răsucit. Cela Neamțu reușește, prin textura deosebită a tapiseriei și prin cromatica prismatică, să infuzeze întreaga operă cu un aer solemn, dând impresia că ne aflăm în fața unei instanțe sacre. Simplitatea compozițională se îmbină cu complexitatea creației, care preia elemente din arta textilă medievală și le aduce în contemporaneitate într-o formă de introspecție feminină, a țesătoarei mitice sau chiar a unei Parcae care se pregătește să răsucească firul sorții. 

cela-neamtu-umbrae-parvae-XIV cela-neamtu-umbrae-parvae-XIV

Cela Neamțu - Umbrae Parvae XIV

În raport cu natura și peisajul interior, Ileana Ștefănescu ne vorbește despre Omul în urban. Realizează acest lucru prin suprapunerea unui portret schițat, sugerat, peste ceea ce pare a fi un bloc de locuințe cu ferestre luminate. În acest fel are loc o reevaluare a raportului dintre om și spațiul locuibil, o repoziționare asupra căreia poate ar trebui să reflectăm mai mult, pentru a realiza importanța spațiului pe care îl utilizăm și a ieși din mania timpului. 

Totodată, Grădinile secrete ale Georgetei Manea Josan ne aruncă și ele priviri discrete, care întâlnesc privirile celor ce admiră tablourile sale, amintindu-ne, în stil chiar blagian, că misterele nu sunt acolo pentru a fi descifrate întotdeauna, ci pentru a amplifica frumosul și inefabilul, generatoare de inerție atât în simbolistica vieții, cât și în menținerea unei relații profunde, personale, cu realitatea și irealitatea înconjurătoare. 

În același dialog cu natura se situează și Flora Răducan, care continuă ciclul ferestrelor prin operele sale de inspirație impresionistă, realizate printr-o pensulație ce amintește de stilul lui Van Gogh. Ea se distinge, în același timp, printr-o compoziție care creează un efect sinestezic, în special în cele în care paleta cromatică dominantă este cea verde. Efectul sinestezic este evocarea unui aer rece, dur, de munte, care pare că ne dezlipește plămânii, umplându-i cu aer curat. De asemenea, atmosfera nostalgică evocată concomitent potențează efectul de contemplație și atmosfera meditativă pe care artista nu doar o ilustrează, ci o configurează pentru privitori. 

ileana-stefanescu-omul-in-urban ileana-stefanescu-omul-in-urban
Ileana Ștefănescu - Omul în urban
georgeta-manea-josan-gradina-secreta-I georgeta-manea-josan-gradina-secreta-I
Georgeta Manea Josan - Grădina secretă I
flora-raducan-dupa-ploaie flora-raducan-dupa-ploaie
Flora Răducan - După ploaie

Expoziția Mister în floare oferă o perspectivă complexă asupra feminității, articulată printr-o diversitate de tehnici, simboluri și abordări stilistice. Prin câteva dintre operele analizate vedem cum feminitatea nu este un concept fix, ci un spațiu al reconstrucției continue, cu un discurs vizual puternic. De la mituri reconfigurate la expresii ale corporalității și conexiuni profunde cu natura, fiecare operă devine o fereastră către o feminitate fluidă, apa fiind o legătură elementală inerent a femeii, feminitate eliberată de dogmă și redefinită prin artă. 

Femeia, aici, nu este doar un subiect, ci este naratoare, creatoare, vizionară - și liberă. 

 

Drd. Andrei Fășie

oana-sima-indoor-feelings-blue-hours oana-sima-indoor-feelings-blue-hours

Oana Sima - Indoor Feelings - Blue Hours 

Pentru îmbunătățirea experienței de navigare, acest site folosește Cookies. Continuând navigarea îți exprimi acordul asupra utilizării acestora, în conformitate cu Politica de Cookies.