O scurtǎ privire în piața de artǎ din România

Arta reprezintă pentru mulți un refugiu. Un loc sigur, un loc care - deși străin - oferă adăpost sufletului în cele mai neobișnuite feluri. Subiectul creației artistice reprezintă, în continuare, o temă de interes pentru multiple domenii de cercetare, și este, totodată, o dimensiune indispensabilă a vieții. Dincolo aceste aspecte profunde, cu implicații atât de personale, arta trebuie înțeleasă și în sensul ei de piață, context în care, de multe ori, cele două extreme pot intra în conflict. Chiar și așa, istoria pieței de artă din România nu este deloc plictisitoare, ci dimpotrivă - plină de surprize.

 

Printre cei mai importanți și recunoscuți colecționari de artă din România este Baronul Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei și unul dintre cei mai mari colecționari de artă din întregul Imperiu Habsburgic. Mare iubitor de artă, dar și de călătorii, Samuel von Brukenthal a lăsat moștenire colecția sa care este, la momentul actual, Muzeul Brukenthal din Sibiu. Tot aici a avut loc și un eveniment de mare notorietate în epocă, cel mai mare jaf de opere de artă din România comunistă, jaf în care au fost furate opt tablouri: Anton van Dyck - „Moartea Cleopatrei“, Frans van Mieris cel Bătrân - „Bărbat cu pipă la fereastră“, Jorg Breu - „Portret de bărbat“, anonim german - „Bărbat cu haină de blană“, Cristoph Amberger - „Portret de bărbat“, Tiziano Vecello da Cadore - „Ecce homo“, Rosalba Carriera - „Portretul unei tinere femei“ şi - cea mai valoroasă - Maestrul legendei Sfântului Augustin - „Bărbat cu craniu în mână“, evaluate la peste 25 de milioane de dolari.

portret-de-barbat-cu-craniu-maestrul-legendei-sfantului-augustin portret-de-barbat-cu-craniu-maestrul-legendei-sfantului-augustin

PORTRET DE BĂRBAT CU CRANIU, Maestrul legendei Sfântului Augustin, ulei pe lemn, secolul XV

Alți colecționari de artă renumiți, care au lăsat colecții ce acum pot fi vizitate, sunt Anastase Simu, fondatorul Muzeului Simu, primul muzeu privat de artă din România, și Krikor Zambaccian, important pentru susținerea sa oferită artei românești și pentru casa sa din București devenită Muzeul Zambaccian.

Piața de artă din România a început să prindă contur mai serios în secolul XIX, în paralel cu modernizarea societății românești și consolidarea unei clase de mijloc capabile să susțină arta. Primele galerii și case de licitații au apărut la sfârșitul acestui secol, însă inițiativele erau limitate. La acea vreme, arta era considerată mai mult un lux decât o investiție, iar colecționarii erau puțini și majoritar aristocrați sau oameni din elita politică și culturală.

După perioada comunistă, piața de artă a cunoscut o creștere semnificativă. În anii ’90, tranzacțiile de artă erau încă limitate, dar au apărut primele case de licitații de artă postcomunistă, care au facilitat cumpărarea și vânzarea lucrărilor de artă. Ulterior, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană și dezvoltarea economică, piața a început să se dezvolte, devenind din ce în ce mai dinamică și diversificată, iar arta contemporană a căpătat un rol esențial. Nume actuale ale colecționarilor de artă renumiți sunt Sir George Iacobescu sau Ovidiu Șandor, fondator al Muzeului de Artă Recentă din București, iar pe lângă aceștia există numeroase case de licitație și galerii care se ocupă și de vânzarea tablourilor din expoziții, așa cum este și cazul WIN Gallery.

Și cum nu putem discuta despre piața de artă din România fără a discuta și despre artiști, nume precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman și Ștefan Luchian au dominat multă vreme topul celor mai valoroși artiști români în special în ceea ce privește pictura. Lucrările acestora sunt vândute frecvent la licitații internaționale și naționale, ajungând la sume considerabile. Nicolae Tonitza este un alt nume esențial, în topul celor mai bine vânduți artiști români, recunoscut pentru sensibilitatea portretelor sale.

Dincolo de aceste nume canonice artei românești, există artiști contemporani care au debutat în forță pe piață, și care continuă să facă furori în cercurile iubitorilor de artă. Nume foarte importante sunt Victor Man, Mircea Cantor sau Șerban Savu, multiplu premiați internațional și cu opere care au făcut parte inclusiv din pavilionul României la Bienala de Artă de la Veneția din 2024. Artiști care vin din urmă cu o prezență din ce în ce mai puternică sunt, spre exemplu, Laurențiu Midvichi, Sorin Otînjac sau Daniela Grapă.

De departe, totuși, rămâne un nume în piața de artă românească ultra-contemporană: Adrian Ghenie. Artistul român a redefinit arta românească la nivel mondial, lucrările sale fiind extrem de căutate în marile licitații internaționale, iar prețurile acestora au crescut spectaculos. Christie raportează aproximativ 10,3 milioane de dolari la licitația picturii monumentale „Pie Fight Interior 12” - un record care îl plasează pe Adrian Ghenie în prima linie a celor mai scumpi artiști europeni. De asemenea, în 2016, lucrarea sa „The Sunflowers in 1937” s-a vândut la Sotheby’s pentru 4,5 milioane de lire sterline. Din punct de vedere artistic, stilul său expresionist, cu teme complexe și adesea politice, care transformă suprafața tablourilor nu doar în manifeste politice inerente, cât și în interpretări personale ale realității în care trăim, sunt punctele forte ce atrag cumpărătorii de pretutindeni.

Portretul lui Adrian Ghenie de Oliver Mark, Berlin 2014

Piața de artă din România a evoluat constant, devenind din ce în ce mai apreciată și recunoscută la nivel global. Prezența unor artiști contemporani precum Adrian Ghenie, dar și a numelor chiar mai noi, promițătoare, cum ar fi Laurențiu Midvichi, a consolidat poziția României pe scena internațională. Deși piața este încă în dezvoltare, potențialul este imens, iar interesul pentru artă, atât clasică, cât și contemporană, este în continuă creștere.

Drd. Andrei Fășie

 

PIE FIGHT INTERIOR, Adrian Ghenie, 2014

Pentru îmbunătățirea experienței de navigare, acest site folosește Cookies. Continuând navigarea îți exprimi acordul asupra utilizării acestora, în conformitate cu Politica de Cookies.