Marinela Măntescu-Isac și ipostazele frumosului

Retrospectiva carierei Marinelei Măntescu-Isac, organizată de către WIN Gallery la sfârșitul anului trecut, a adus în atenția publicului o celebrare a decadelor de explorare artistică ale acesteia. Colecția propusă pentru vizionare deschide o perspectivă profundă în opera artistei, traversând genuri de la natură statică la peisaj, portrete sau compoziții complexe. Printr-un limbaj vizual distinctiv, Marinela Măntescu-Isac pătrunde în dualitatea existenței, în jocul dintre trecător și imuabil unde se nasc nuanțele peisajului emoțional al umanității. 

Această căutare perpetuă se dezvoltă și în direcția tensiunii dintre aparență și adevăruri profunde. Operele artistei reflectă, de multe ori, dihotomii precum cea dintre mască și caracter, așa cum putem distinge din seria picturilor Circul. Tematica acestor acte de divertisment, o tematică de tip clasic, în esență, este readusă în atenția publicului demonstrând natura eternă a ideii de performance și a rolurilor pe care fiecare le jucăm contrastând, de multe ori, cu emoțiile ținute în interior. Această preocupare nu este doar un comentariu al identității individuale, ci se poate extinde cu ușurință într-o discuție amplă legată de normele și convențiile sociale, scopul lor și impactul asupra fiecăruia dintre noi. 

Peisajele sale, cum ar fi Toamnă în Thassos, sau Țărm cu maci la Costinești, posedă proprietăți cvasi-senzoriale, vibrații care aduc la viață natura din picturi. Privitorul poate resimți senzația vântului pe pielea sa, sau chiar sunetul frunzelor prin interpretarea vizuală a tușelor dinamice și a armoniilor cromatice. Aceste lucrări trec dincolo de reprezentare prin efectul produs, evocând experiențe imersive în care timpul și spațiul ilustrat se deschid pentru a fi (re)trăite. 

În ceea ce privește compozițiile cu natură statică, atât în tablouri ca Natură statică cu crini, pendulă și scoică, dar și în Natură statică cu crizanteme și gutui, este evidențiată abilitatea artistei de a transforma obiecte uzuale în teme meditative. Picturile de acest fel nu constituie doar aranjamente estetice, ci mai degrabă explorări simbolice ale temporalității, frumuseții și chiar decăderii. Prin tehnica sa, Marinela Măntescu-Isac trece mai departe de aspectele fizice ale obiectelor prin redarea acestora în armonii tonale. 

Profunzimea simbolică a operelor sale este unul dintre cele mai interesante aspecte ale artistei. În Rapsodie de toamnă 2 fiecare tușă de culoare reușește simultan să învăluie, dar și să descopere straturi de diferite semnificații. În acest fel se creează și un dialog între haos și ordine, o trimitere către ritmul tumultuos - dar totuși armonios - al vieții însăși. Într-un mod similar, în Transfigurarea magnoliei putem vedea un exemplu direct al transcenderii dincolo de identitatea botanică spre ă metaforă a transformării și renașterii. 

De asemena, portretele realizate de Marinela Măntescu-Isac au o calitate enigmatică. Expresia capturată reunește bucuria cu nostalgia, rezultatul fiind un portret atemporal. Un exemplu în acest sens este Compoziție „Chitaristul”, unde muzica joacă și aici un rol metaforic pentru rezonanța emoțională din pictură. Figura chitaristului nu este ilustrată doar în scopul descrierii unui cântăreț al unui instrument, ci întrupează o stare mult mai complexă - o sinteză lirică între sunet, culoare și formă. 

fall-rhapsody-2-marinela-mantescu-isac-win-gallery fall-rhapsody-2-marinela-mantescu-isac-win-gallery

RAPSODIE DE TOAMNĂ 2, ulei / pânză, 120X120 cm, 2020

transfiguration-of-the-magnolia-marinela-mantescu-isac-win-gallery%20%20 transfiguration-of-the-magnolia-marinela-mantescu-isac-win-gallery%20%20
TRANSFIGURAREA MAGNOLIEI, ulei / pânză, 110x130 cm, 2016
composition-the-guitar-player-marinela-mantescu-isac-win-gallery composition-the-guitar-player-marinela-mantescu-isac-win-gallery
COMPOZIȚIE "CHITARISTUL", ulei / pânză, 120x120 cm, 2008

Virtuozitatea tehnică a artistei reiese din multiple opere ale sale. Tușele îndrăznețe și paleta vibrantă creează mișcare și dau impresia de vitalitate, tablourile sale fiind astfel opere animate. Așa cum observă și criticul de artă Doina Păuleanu, tușele Marinelei Măntescu-Isac de multe ori par că ies din limitele tabloului însuși, sugerând o continuare infinită a operelor, dincolo de marginile fizice ale acestuia. 

În aceeași notă, aspectele ce țin de utilizarea culorii sunt demne de menționat. Fie că vorbim de peisaje ca Delta, sau naturi statice ca Obiecte turcești, armoniile cromatice utilizate elevează subiectele de la nivelul reprezentărilor la cel al abstractizării poetice. Culorile nu sunt folosite doar în scop descriptiv, ci participativ, modelând tonul emoțional și narativ al structurilor fiecărei picturi. 

În unele opere, cum ar fi Nocturnă, artista recurge la o paletă mai temperată, care evocă introspecție și mister. În acest caz, culorile acrilice au o luminozitate care contrastează cu subtonurile întunecate ale compoziției. Interacțiunea dintre lumină și umbră reflectă în continuare interesul său în ceea ce privește dualitățile, cum ar fi cele între realitate și vis, sau clar și ambiguu. 

Corneliu Ostahie observă, de asemenea, că operele Marinelei Măntescu-Isac nu sunt exerciții estetice, ci chiar filosofii vizuale care supun privitorul la o reconsiderare în ceea ce privește perceperea realității. De exemplu, în Toamnă în Târgu Jiu - Compoziție florală, elementele familiare sunt transformate în gesturi simbolice care invită la contemplație pe teme cum ar fi schimbarea sau memoria, amintirile. 

Putem spune astfel cu ușurință că retrospectiva artistei Marinela Măntescu-Isac, din cadrul WIN Gallery, este mai mult decât o expoziție, este o invitație într-o călătorie în peisajul emoțiilor umane, al emoțiilor și al imaginației. Picturile sale nu sunt imagini statice, ci dialoguri vii între artist și privitor, între tradiție și inovație, între vis și realitate. Prin cunoașterea profundă a formei, culorii și simbolurilor, artista ne amintește că arta nu este doar despre reprezentare, ci despre transformare. Fiecare pictură se deschide ca un spațiu unde efemerul întâlnește eternul - testament al unui crez cartezian reînnoit: „Pictez - deci exist”. Retrospectiva este, așadar, o celebrare atât a realizărilor din trecut, cât și un far al explorărilor viitoare ale potențialului transformator al artei. 

Drd. Andrei Fășie

COLIBIȚA

ulei / pânză, 50X50 cm, 2014

Pentru îmbunătățirea experienței de navigare, acest site folosește Cookies. Continuând navigarea îți exprimi acordul asupra utilizării acestora, în conformitate cu Politica de Cookies.