Retrospectiva carierei Marinelei Măntescu-Isac, organizată de către WIN Gallery la sfârșitul anului trecut, a adus în atenția publicului o celebrare a decadelor de explorare artistică ale acesteia. Colecția propusă pentru vizionare deschide o perspectivă profundă în opera artistei, traversând genuri de la natură statică la peisaj, portrete sau compoziții complexe. Printr-un limbaj vizual distinctiv, Marinela Măntescu-Isac pătrunde în dualitatea existenței, în jocul dintre trecător și imuabil unde se nasc nuanțele peisajului emoțional al umanității.
Această căutare perpetuă se dezvoltă și în direcția tensiunii dintre aparență și adevăruri profunde. Operele artistei reflectă, de multe ori, dihotomii precum cea dintre mască și caracter, așa cum putem distinge din seria picturilor Circul. Tematica acestor acte de divertisment, o tematică de tip clasic, în esență, este readusă în atenția publicului demonstrând natura eternă a ideii de performance și a rolurilor pe care fiecare le jucăm contrastând, de multe ori, cu emoțiile ținute în interior. Această preocupare nu este doar un comentariu al identității individuale, ci se poate extinde cu ușurință într-o discuție amplă legată de normele și convențiile sociale, scopul lor și impactul asupra fiecăruia dintre noi.
Peisajele sale, cum ar fi Toamnă în Thassos, sau Țărm cu maci la Costinești, posedă proprietăți cvasi-senzoriale, vibrații care aduc la viață natura din picturi. Privitorul poate resimți senzația vântului pe pielea sa, sau chiar sunetul frunzelor prin interpretarea vizuală a tușelor dinamice și a armoniilor cromatice. Aceste lucrări trec dincolo de reprezentare prin efectul produs, evocând experiențe imersive în care timpul și spațiul ilustrat se deschid pentru a fi (re)trăite.
În ceea ce privește compozițiile cu natură statică, atât în tablouri ca Natură statică cu crini, pendulă și scoică, dar și în Natură statică cu crizanteme și gutui, este evidențiată abilitatea artistei de a transforma obiecte uzuale în teme meditative. Picturile de acest fel nu constituie doar aranjamente estetice, ci mai degrabă explorări simbolice ale temporalității, frumuseții și chiar decăderii. Prin tehnica sa, Marinela Măntescu-Isac trece mai departe de aspectele fizice ale obiectelor prin redarea acestora în armonii tonale.