Descoperirea lumilor, interioare și exterioare, presupune un spirit curios, curajul de a pătrunde în necunoscut și voința de a accepta schimbarea ca fiind inevitabilă. Pentru a deveni conștienți de sine și de ceea ce ne înconjoară, fascinația și îndoiala trebuie să meargă mână în mână, modelând călătoria. De-a lungul acestui proces, conexiunile dintre oameni, culturi și mentalități înfloresc, permițând noi moduri de a vedea și de a gândi. Introspecția, riturile de trecere, simbolurile și călătoriile sunt doar câteva dintre numeroasele vehicule de explorare.
Anul acesta, WIN Gallery inițiază un nou format, combinând expozițiile personale cu cele de grup. Pentru debutul acestei noi configurații, propunem o serie de lucrări aparținând lui Gabriel Caloian, un artist vizual care migrează cu ușurință dintr-un registru istoric și spațiu geografic în celelalte. Stilul său include elemente din culturi străvechi de pe tot globul, de la America de Sud la Africa, aducând mitul în modernitate, deconstruind convențiile - la nivel figurativ și conceptual - contemplând și parodiind încercările tehnologiei de a transpune vise eterne în soluții simplificate, tangibile și profane.
Expoziția personală a lui Gabriel Caloian poartă numele de "Zooorgic", un joc de cuvinte care intersectează comportamentul bestial cu cel uman. Crudul și brutalul se grefează pe tendința ambițioasă, șablonată, de a căuta progresul, în accepțiunea societății contemporane. Sunt prezente fragmentarea, izolarea, hibridizarea vieții cu angrenajele mecanice, bucăți distorsionate dar recognoscibile de oameni plasate într-un univers foarte complex și colorat, distopic, aproape caricatural. Este tulburător dar invită la o analiză care merită atenție, pe măsură ce dezvoltăm noi instrumente care suplinesc, din ce în ce mai mult, activitățile fizice și intelectuale ale omului.
Celelalte secțiuni ale galeriei sunt axate pe picturi și sculpturi reunite în jurul celor două teme ale expozițiilor noastre recente din Spania (Madrid și Sevilla): mări și flori. Ar putea părea o aliniere improbabilă a subiectelor, dar ele sunt legate de aceeași dorință de a urmări cunoașterea și evoluția. Mările au stârnit întotdeauna imaginația, simțul aventurii și tentația bogăției, sub formă materială și imaterială. Au fost sursă de legende și miraje, barieră și cale de uniune între oameni, pământuri și dorințe, refugiu și loc al furtunilor. Această dualitate a mărilor ilustrează bine dinamica aspirație-provocare.
Florile, cea de-a treia componentă a acestei colecții, sunt companioni omniprezenți în încercările, iubirile, succesele și momentele de suferință ale omului. Pe de o parte fragile și efemere, pe de alta, tenace și grațioase, florile sunt darurile universale ale bunei credințe. "Lady Bird" Johnson, fostă primă doamnă a SUA, a spus că "acolo unde îmbobocesc florile înflorește și speranța". În pofida erorilor, a slăbiciunilor, a intențiilor improprii sau a ignoranței, florile evocă ideea că legăturile noastre ar trebui onorate cu flori, animate de speranța că putem deveni mai buni, individual și împreună, că nevoile noastre cele mai profunde ne leagă de civilizațiile trecute și de cele pe care acțiunile noastre le prefațează.